LANDSBYEN I ULKERUP SKOV
Ulkerupvej 1, 4500 Nykøbing Sj. (700 -800 m inde i skoven forbi Mantzhøj)
I 1999 fik Mini Odsherred en henvendelse fra Skov & Naturstyrelsen, ved skovfoged Kjeld Jensen, om vi kunne tænke os at lave en model af ”Niels Jenssøns” gård, gård nr. 3, i den i 1782 nedlagte skovlandsby i Ulkerup skov.
I efteråret 1982 raserede en storm netop det areal, hvor landsbyen havde ligget. Man fandt det herefter af kultur-historisk værdi at frilægge området, og arealet blev ryddet for væltede træer, og de gamle bygningers vægforløb blev frilagt.
Det var en stor og spændende udfordring. Alle materialerne skulle findes i naturen. Syldsten og sten til brolægning, på stranden, træ til stolper, bjælker, spær m.m., fra grene og kviste i skoven, stråtag, græs fra en brakmark.
Leret til tavlerne i bindingsværket skulle være af en ganske bestemt blanding (efter flere forsøg) af ler, grus, hø, lidt avispapir og en lille smule cement.
NIELS JENSSØNS GÅRD I ULKERUP SKOV
Niels Jenssøn var fæster (forpagter) på gården, da Ulkerup Landsby blev nedlagt i 1782, men fraflyttede først landsbyen i 1783. Antal beboere på gården i 1782 = 5 personer.
Tegningen er et udstykningskort fra 1782, der i fugleperspektiv viser gårdens beliggenhed, udseende og ydre størrelse.
Vi kan i dag kun gætte på, hvordan selve gården har set ud, hvad de forskellige rum har været brugt til, og hvor de forskellige dyr har været placeret. Vores gæt bygger på den stedlige byggeskik, på de syldsten og den brolægning, der stadig kan ses i terrænet, samt i en skifteforretning per 31. maj 1776.
Hjørnestenene er markeret i terræn = sten malet/kalket hvide.
Bindingsværket på Niels Jenssøns gård er lavet efter en egen , gammel type (det ods herredske bindingsværk), der klart adskilte sig fra det øvrige Sjælland.
Til højre tegning af odsherredsbindingsværk.
a.syldsten.
b.stolpe.
c.indvendig side bånd.
d. bjælke.
e. skråbånd, der stiver forbindelsen mellem stolpe og bjælke.
- læden (tagrem).
g.spær.
h.skalk
forlængelse på spæret, der bærer den yderste lægte
og hermed tagskægget.
i. støjle. - lægte, der holder støjlerne ind til læden
Rejsegilde på Niels Jenssøns gård i februar 2000.
Udgangspunktet for modellen har været de syldsten og den brolægning, der stadig kan ses og erkendes i terrænet, og forskellige skriftlige kilder og materiale, samt studier af enkelte gamle bygninger i Odsherred, og gamle sjællandske gårde på frilandsmuseet.
Materialer:
Egestolper i stuehus, fyrestolper i udlænger.
Bjælker, tagrem, spær m.m. ligeledes af fyr.
Støjler, lægter, stængetræer m.m. af bl.a. ask og rødel.
“Tømmeret” er tilhugget med økse.
På daværende tidspunkt, da vi var færdige med bygningen af denne model, regnede vi den for vores svendestykke. Alle aktive medlemmer havde bidraget til dens opførsel.